Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Henk Otten stapt uit het partijbestuur van Forum en beschuldigt Thierry Baudet van karaktermoord

Na veel verwijten over en weer heeft medeoprichter Henk Otten van Forum voor Democratie besloten “in het partijbelang” op te stappen uit het partijbestuur.

Otten uitte afgelopen weekend openlijk kritiek op partijleider Thierry Baudet. Vervolgens lekte donderdagavond uit dat Otten zichzelf een vergoeding van ongeveer 30 duizend euro zou hebben toegekend, zonder overleg met andere bestuursleden. Daarna heeft Otten dit geld weer terug gestort.

In een tweet spreekt Otten van karaktermoord door zijn medeoprichters Thierry Baudet en Rob Rooken.

Otten was eerder zakenbankier en na de moord op Pim Fortuyn ook kort betrokken bij de LPF. Lees hier meer onmisbare weetjes over de opgestapte medeoprichter van Forum voor Democratie.

2. Parkeren op kleine vliegvelden duurder, Schiphol juist goedkoper

Parkeertarieven op kleinere vliegvelden zijn fors gestegen, zo blijkt uit een inventarisatie van Vliegveldinfo.nl. Zo is het weekendtarief in Eindhoven in een jaar tijd met 8 euro gestegen tot 35 euro, en noteert Rotterdam The Hague Airport een plus van 7 euro tot 34 euro.

Op Schiphol is het weekendtarief juist met 5 euro gedaald tot 50 euro.

Kijk hier voor het volledige overzicht: Dit zijn de parkeertarieven op 16 vliegvelden in Nederland en net over de grens

3. We geven meer geld uit aan eten, drinken en ons huis

De afgelopen tien jaar is het deel van ons inkomen dat we uitgeven aan eerste levensbehoeften, zoals huisvesting en voeding, gestegen. In 2008 gaven we daar nog 29 procent van ons inkomen aan uit, vorig jaar ging het om 32 procent, meldt het CBS.

In Nederland steeg dat het aandeel van basisbehoeften harder dan in de rest van Europa. Het CBS noemt de huurprijzen als oorzaak, die stegen hier relatief harder dan in andere Europese landen.

In de grafiek hieronder is te zien dat het deel van ons inkomen dat we aan eerste levensbehoeften uitgeven tijdens de crisis begon te stijgen. Dat is logisch, omdat mensen in slechtere economische tijden geld besparen op dingen die ze niet per se nodig hebben. Daardoor maken eerste levensbehoeften automatisch een groter deel uit van hun uitgaven.

4. Forse meer zonnestroom, vooral door bedrijfsparken

Er zijn afgelopen jaar veel zonneparken bijgekomen. Waren er in 2017 nog maar 22 parken, in 2018 waren dat er al 65. Dat betekent dat het vermogen aan zonnepanelen met 1500 megawatt is gegroeid naar 4400 megawatt, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het grootste deel van het vermogen uit zonne-energie komt nog altijd van de daken van woningen, maar de grootste groei in het vermogen kwam afgelopen jaar van bedrijfsparken.

5. Theresa May dreigt opnieuw een belangrijke Brexit-stemming te verliezen

Theresa May is volgens meerdere media van plan volgende week een stemming te houden over een belangrijk deel van de Brexit-wetgeving. Het is een riskante poging om haar deal over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie nieuw leven in te blazen.

Ze wil het parlement laten stemmen over The Withdrawal Agreement Bill (WAB), een wet die losstaat van de terugtrekkingsdeal zelf, maar wel moet worden aangenomen om de Brexit te laten voldoen aan het Britse recht.

De stemming over de uittredingsovereenkomst volgende week is uiterst riskant, omdat er weinig lijkt veranderd aan de parlementaire meerderheid tegen haar deal.

6. Emmanuel Macron komt ‘gele hesjes’ tegemoet met belastingverlaging

De Franse president Emmanuel Macron heeft in antwoord op de aanhoudende protesten door de ‘Gele Hesjes’-beweging een flinke lastenverlichting aangekondigd en ook dat hij de laagste pensioenen gaat aanpassen aan de inflatie. De Fransen moeten wel langer gaan werken om voldoende pensioen op te bouwen.

Macron zei dat hij de “gerechtvaardigde eisen die aan de grondslag van het protest liggen onderkent”, maar dat hij wel wil dat de openbare orde wordt hersteld.

7. Bedrijfscijfers: KPN voelt druk op mobiele markt, Signify ziet opbrengst van traditionele lampen dalen

Twee grote Nederlandse beursfondsen kwamen vrijdag met de kwartaalcijfers. Telecombedrijf KPN zag de omzet in het eerste kwartaal van 2019 dalen met 3 procent tot 1,4 miljard euro, terwijl de nettowinst 10 miljoen euro lager uitviel op 99 miljoen euro. KPN heeft last van forse concurrentie op de mobiele markt. Wel benadrukt topman Maximo Ibarra dat het versimpelen van de bedrijfsstructuur al forse kostenbesparingen oplevert.

Ook Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, zag de omzet in het eerste kwartaal dalen, vooral door de krimp van de markt voor traditionele lampen. De omzet zakte met 1,5 procent tot 1,48 miljard euro. Wel verbeterde de winst tot 44 miljoen euro. De groei moet komen uit onder meer ledlampen en professionele verlichting voor bedrijven, maar dat gaat minder hard dan gehoopt.

8. Uber mogelijk $90 miljard waard, spetterende cijfers van Amazon

In de VS gebeurt er ook het nodige op de beurs: taxi-app Uber gaat begin mei naar de beurs en kondigde donderdagavond aan dat het aandeel tussen de 44 en 50 dollar gaat kosten. Daarmee kan Uber een beurswaardering van rond de 90 miljard dollar krijgen.

Afgelopen jaar leed Uber bijna 2 miljard dollar verlies op een omzet van 11 miljard dollar. Uber focust eerst op snelle groei om in veel landen in de wereld een dominante positie te krijgen. Later hoopt het daarvan de vruchten te plukken in de vorm van een sterke winstgevendheid.

De groeistrategie van jarenlang investeren in marktdominantie heeft succesvol uitgepakt voor webwinkel Amazon. Het bedrijf van Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, meldde donderdag een verdubbeling van de winst over het eerste kwartaal tot 3,6 miljard dollar. Ook de omzet steeg fors, met 17 procent tot bijna 60 miljard dollar. Amazon groeit tegenwoordig vooral door het aanbieden van servercapaciteit voor clouddiensten.

9. Topman Pieter Elbers van KLM wordt voortaan deels afgerekend op resultaat Air France

Binnen luchtvaartbedrijf Air France-KLM presteert de Nederlandse tak al jaren beter dan de Franse. Maar in het kader van een stroomlijning van de beloningsregelingen wordt KLM-topman Pieter Elbers voortaan afgerekend op het gecombineerde resultaat van Air France-KLM, en niet meer alleen op de cijfers van KLM. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

Elbers is donderdag herbenoemd voor een periode van vier jaar als president-directeur van KLM. Tegelijk is de nieuwe baas van Air France-KLM, Ben Smith, commissaris geworden bij KLM.
 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag:

 

Meld je ook aan voor de nieuwsbrief van Business Insider Nederland, net als tienduizenden anderen. Een must read voor iedereen die op de hoogte wil blijven.